ŠTA KAŽU NAŠI VRŠNJACI, A ŠTA NAŠI NASTAVNICI?

Hajde da se prvo upoznamo sa tim šta kažu podaci o online obrazovanju u Srbiji danas. I to podaci koji su prikupljeni od 770 učenika širom Srbije, kao i kroz veliki broj razgovora koji smo obavili sa nastavnicima u Srbiji.

%

učenika smatra da je glavni problem online obrazovanja danas nedostatak interakcije sa nastavnicima i drugim učenicima

Iako su učenici relativno zadovoljni načinom odvijanja online nastave u Srbiji, takvi stavovi proizilaze pretežno iz njihovog razumevanja za tešku poziciju u kojoj su se našli nastavnici. Učenici su svesni većine problema i izazova online obrazovanja, i prepoznaju različite prepreke u izvođenju online nastave. Smatraju da je potrebno da škole obezbede dodatnu obuku i pomoć nastavnicima kako bi se unapredio kvalitet online nastave. A kao najveći nedostaci online nastave identifikovani su:

– nedostatak interakcije učenika sa nastavnicima i drugim učenicima,

– nedostatak povratnih informacija od nastavnika, i

– monotona nastava i nedostatak raznovrsnih sadržaja.

Oni koji su ispitivani su takođe naglasili važnost dodatne pomoći i obuke samih učenika u korišćenju online alata, njihovoj pripremi za pohađanje online nastave, kao i za uspostavljanje kvalitetnije komunikacije sa među učenicima i međusobne vršnjačke podrške.

Sa druge strane, ni stavovi vaših nastavnika iz škola širom Srbije se ne razlikuju u velikoj meri od vaših stavova. Kao glavne izazove nastavnici su izdvojili:

 

  • Neadekvatnu pripremu i obuku za pružanje online nastave;
  • Nedostatak infrastrukture za pružanje kvalitetne online nastave;
  • Nepripremljenost učenika na dodeljene platforme za rad;
  • Nedostatak prilika za učenje i razmenu iskustva među nastavnicima, ali i sa drugim sektorima koji mogu biti od pomoći (npr. neformalno obrazovanje).

Posmatrano iz perspektive učenika, iz svega ovoga smo uvideli dve stvari:

 

  1. Da je i učenicima potrebna podrška za učešće u online nastavi kroz razvijanje neophodnih veština, pre svega za korišćenje online alata ali veštine verbalne i neverbalne komunikacije putem online kanala kojom su svakodnevno izloženi.

 

  1. Da učenici mogu imati aktivnu ulogu u unapređivanju kvaliteta online obrazovanja kroz podršku nastavnicima, ali i podsticanje međusobne vršnjačke interakcije i podrške.

 

Upravo u ovome naša obuka nastoji da vam pomogne! Mladi su puni kreativnih ideja i znanja koje oblikuju svet oko nas. Kroz ovu obuku mi želimo da vam damo ideje kako da taj svoj potencijal iskoristite.

COE
Evropska omladinska fondacija Saveta Evrope
COE
Fondacija Fridrih Nauman
Unicef
UG Libero