DIGITALNI ALATI I METODE ZA PRUŽANJE NEFORMALNOG OBRAZOVANJA

U ovom poglavlju obuke za vas smo spremili spisak alata sa njihovim kratkim opisom i načinom na koji ih možete koristiti u svom radu kako biste odgovorili na zahteve neformalnog obrazovanja. Ovde ćete pronaći opise sledećih digitalnih alata:

 

 • Digitalni alati za prezentaciju
 • Digitalne table
 • Digitalni alati za grupni rad
 • Digitalni alati za ispitivanje stavova
 • Digitalni alati za evaluaciju
 • Digitalni alati za relaksaciju

DIGITALNI ALATI ZA PREZENTACIJU

Prezi (www.prezi.com)

Prezi je u početku predstavljao antitezu za PowerPoint. Ovaj softver za prezentacije trebalo je da ispravi svaku grešku tipične prezentacije. Umesto pojedinačnih slajdova, daje vam platno za iznošenje ideja i informacija, u vidu mape uma. Umesto naglih prelaza, Prezi uvećava i umanjuje vaše platno virtuelnom kamerom. Tokom godina, Prezi je uglavnom išao u korak sa tempom digitalnog sveta, dodajući nove načine i alate za predstavljanje, uključujući video. Možete, na primer da snimite sebe kako držite govor i uz to dodate grafiku i tekst ili jedno od ta dva. Prezi je sada sve samo ne lagana aplikacija za uređivanje video zapisa i pozicionirana je kao pratilac PowerPointa više nego njegova zamena. Prezi je odlična alternativa ako nikada niste osetili pravu povezanost sa tradicionalnim slajdovima.

YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

ZA

✓ Jedinstven, dinamičan format.

✓ Kreira žive i grafički bogate prezentacije.

 

PROTIV

∅ Zbunjujuća ponuda i cene paketa.

∅ Nekim alatima nedostaje preciznost.

∅ Ne postoji opcija za čet.

Visme (www.visme.com)

Visme je sve-u-jednom alat za stvaranje sadržaja koji vam omogućava da kreirate i delite prelepe sadržaje – uključujući zanimljive prezentacije, infografike, dokumente, video zapise i grafiku – sa malo ili nimalo veština dizajniranja. Stvoren za ne-dizajnere, ali je i dalje dovoljno moćan za grafičke dizajnere, Visme kombinuje jednostavnost, fleksibilnost i interaktivne funkcije, tako da imate sve što je potrebno za stvaranje zanimljivog sadržaja koji će se svideti vašoj publici. To je poput Canve, PowerPointa i Prezi-a, sve u jednom. Stvorite zanimljive infografike i interaktivne prezentacije, kao i lepe dokumente.

YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

Lista drugih alata za prezentaciju:

 • Google Slides
 • Geniallyap

  DIGITALNE TABLE

  Jamboard (jamboard.google.com)

  Ovaj alat je namenjen kombinovanju softvera za interakciju uživo i video konferencije sa digitalnom tablom kako bi se omogućila saradnja tokom sesija. Jamboard se koristi za aktivnosti tokom kojih je potrebna saradnja, razmena ideja i kreativnost. Nijedan od ovih alata nema puno memorije, jer se od korisnika ne očekuje da čuvaju dokumente na samom uređaju.

  YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

   

  ZA

  ✓ 4K ekran.

  ✓ Pristup tabli putem Android i IOS aplikacija.

   

  PROTIV

  ∅ Ne može da radi na dve različite aplikacije odjednom.

  ∅ Česti problem sa video emitovanjem tokom sesije.

   

  Awwapp (www.awwapp.com)

  Online table koja reaguje na dodir za saradnju i “mozganje” unutar vaše grupe u realnom vremenu. Zaboravite na dosadne formulare za registraciju samo unesite awwapp.com i počnite odmah da crtate! Jednostavno kreirajte, sačuvajte i delite svoje crteže sa članovima svog tima ili učesnicima.

  YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

   

  Miro (www.miro.com)

  Miro je mrežna kolaborativna platforma koja omogućava distribuiranim timovima da efikasno rade zajedno, od mozganja pomoću digitalnih lepljivih beleški do planiranja i upravljanja agilnim radnim tokovima. Uz Miro možete iskoristiti čitav niz mogućnosti za saradnju, uključujući video, ćaskanje, prezentacije i deljenje, kako biste timski rad omogućili bez napora i olakšali saradnju. Ojačajte svoje dizajnerske, razvojne i inženjerske timove da se poravnaju i inoviraju na platformi koja sve to omogućava u realnom vremenu. Stvorite koncepte, mapirajte priče učesnika ili lako sprovedite planiranje puta, itd.

  YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

   

  Google docs (www.google.com/docs)

  Google docs su deo sveobuhvatnog paketa mrežnih aplikacija koje nudi i povezuje Google. Korisnici Google dokumenata mogu da uvezu, kreiraju, uređuju i ažuriraju dokumente i tabele u različitim fontovima i formatima datoteka, kombinujući tekst sa formulama, listama, tabelama i slikama. Može da posluži kao zamena za tablu tokom nekih sesija.

  YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

   

  ZA:

  ✓ Besplatne, moćne, mrežne kancelarijske aplikacije kojima se može pristupiti iz veb pregledača i prenosivih uređaja.

  ✓ Vizuelno elegantni dizajni.

  ✓ Odličan skup karakteristika.

  ✓ Saradnja bez napora uz lako praćenje promena koje su napravili saradnici.

  Više formata za skidanje dokumenata.

   

  PROTIV:

  Uređivanje van mreže zahteva instalaciju dodatka za pregledač za Chrome.

  ∅ Manje moćni od alata koji su na desktopu.

   

  Lista drugih mogućih digitalnih tabli:

  • Dropbox
  • Mural
  • Sketchboard
  • Concept board

  DIGITALNI ALATI ZA GRUPNI RAD

  Wonder (www.wonder.me)

  Wonder je virtuelni prostor u kom se ljudi mogu sastajati i razgovarati. Gosti mogu da vide ko sa kim razgovara. Uz pomoć miša možete premeštati svoje avatare. Da biste se pridružili razgovoru treba da se približite, odnosno da približite svoj avatar drugim avatarima uz pomoć miša. Da biste napustili razgovor, treba da odmaknete avatar. Jednostavno. Kao domaćin možete da delite sadržaj sa svim gostima ili samo sa onima u određenom području. Emitujte svoj video, ekran ili bilo koji drugi medij. Postavljanje događaja je poput pripreme fizičkog mesta – čarobnim štapićem: Postavite područja, definišite sadržaj ili teme i definišite kako gosti mogu da komuniciraju.

  YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

   

  Monday (www.monday.com)

  Monday.com je aplikacija za saradnju na mreži. Timovi ga koriste za organizovanje i praćenje svog rada. Da li je to aplikacija za upravljanje projektima? Strogo govoreći, ne – ali se čini da bi neko to mogao i tako nazvati. Zapravo, to je više poput kolekcije vrlo prilagođenih specifičnih tabela u kojima svi u timu evidentiraju zadatke koji su im potrebni da ih izvrše i ažuriraju ih izveštajima o statusu i drugim relevantnim informacijama. Na ovaj način svaki član tima može da vidi sve aktivne zadatke i njihov napredak, olakšavajući prenošenje posla sa jedne osobe na drugu ili brzo uskakanje ako neko iznenada nije dostupan. Monday.com ima moderan i atraktivan interfejs i prilično je jednostavan za upotrebu. Uzimajući u obzir da slične aplikacije nude besplatnu uslugu i jednostavnije opcije pretplate, Monday.com bi mogao biti konkurentniji.

  YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

   

  ZA:

  ✓ Savremeni korisnički interfejs.

  ✓ Izuzetno prilagodljiv.

  ✓ Nudi automatizaciju u aplikaciji.

  ✓ Sadrži predloške.

   

  PROTIV:

  ∅ Nepotrebno zbunjujuće cene i ponuda

  ∅ 14-dnevno besplatno korišćenje nedovoljno za učenje aplikacije.

   

  Trello (www.trello.com)

  Trello je privlačna, zabavna i intuitivna aplikacija koja pomaže ljudima da sarađuju oko zajedničkog rada. Najveći izazov za njeno korišćenje je odlučiti da li je to prava vrsta aplikacije za saradnju koja upravlja vašim radom. Trello je najbolje opisati kao softversku kategoriju koja je najbolja za organizovanje, koordinaciju i praćenje rada dok se kreće kroz tok rada među grupom ljudi. To nije sjajna aplikacija za tradicionalno upravljanje projektima. Ipak, Trello-ove prednosti su jednostavnost upotrebe i mogućnost deljenja Trello ploča sa spoljnim saradnicima.

  YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

   

  ZA:

  ✓ Fleksibilna i prilagodljiva aplikacija

  ✓ Nudi aplikacije za računare i mobilne aplikacije

  ✓ Intuitivni interfejs

   

  PROTIV:

  ∅ Nema Ganttovih tabela

  ∅ Nema praćenja vremena

  Nema izveštaja o napretku

   

   

  DIGITALNI ALATI ZA ISPITIVANJE STAVOVA

  EasyPolls (www.easypolls.net)

  EasyPolls je korisnički alat za kreiranje anketa na mreži. Besplatan je za upotrebu za sve! Da, postoje premium funkcije koje koštaju malo, ali možete da napravite sjajne ankete ne plativši ništa.

  YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

   

  Mentimeter (www.mentimeter.com)

  Mentimetar je besplatna interaktivna platforma za prezentaciju koja omogućava interakciju između izlagača i njihove publike u stvarnom vremenu čineći sastanke ugodnim, zanimljivim i inkluzivnim. Mentimetar omogućava predavačima da se istinski povežu sa svojom publikom pružajući im jednostavne alate za izradu interaktivnih prezentacija

  YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

   

  ZA:

  ✓ Audio sadržaji

  ✓ Alati za saradnju

  ✓ Prilagodljivi templejti

  ✓ Moguće izmene van mreže

   

  PROTIV:

  ∅ Nema 3D objekata

  Ograničeni broj slajdova u besplatnoj verziji

  ∅ Ponekad zahteva od korisnika da koriste 2 uređaja (računar i telefon)

   

  Lista drugih alata za ispitivanje:

  • Google forms
  • Poll-maker.com
  • Strawpoll
  • app
  • Pigeon hole
  • Surveymonkey

   

   DIGITALNI ALATI ZA EVALUACIJU

   Google forms (www.google.com/forms)

   Google forms su alatka za anketiranje koja je apsolutno besplatna za pojedince i preduzeća sa Google nalogom. Nema ograničenja u anketama, pitanjima ili odgovorima, što ovo čini jednim od najboljih proizvođača besplatnih formi na tržištu. Uz to, softver uključuje izvrsne alate za saradnju. Međutim, Google obrasci imaju neke velike nedostatke. Vrste pitanja su ograničene, logika ankete nije toliko široka i nema mnogo prostora za prilagođavanje obrazaca. Do neke mere dobijate ono što “plaćate” ovim besplatnim softverom.

   YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

    

   ZA:

   ✓ Potpuno besplatno za ličnu upotrebu

   ✓ Uključuje osnovnu logiku ankete

   ✓ Integrisan sa celim G Suite ekosastavom

    

   PROTIV:

   Karakteristike saradnje su iznenađujuće ograničene

   Samo nekoliko vrsta pitanja

   Nema podrške za besplatne korisnike

    DIGITALNI ALATI ZA RELAKSACIJU

    Kahoot (www.kahoot.com)

    Kahoot! je platforma za učenje zasnovana na igrama koja olakšava stvaranje, deljenje i igranje igara za učenje ili kvizova o trivijalnostima za nekoliko minuta. Kombinujte kviz pitanja sa anketama, slagalicama i slajdovima u jednom kahootu ili koristite vaša pitanja. Učenje na daljinu putem hostinga igara uživo putem videa ili dodeljivanja igara tempom učenika, gde se pitanja i odgovori prikazuju na uređajima igrača. Igrajte na času da biste svoje lekcije podigli na viši nivo!

    YouTube tutorijal (detaljno video objašnjenje za korišćenje alata):

     

    Lista drugih alata za relaksaciju:

    • Skribll.io
    COE
    Evropska omladinska fondacija Saveta Evrope
    COE
    Fondacija Fridrih Nauman
    Unicef
    UG Libero