ŠTA SU GLAVNI IZAZOVI U NASTAVI NA DALJINU DANAS?

Kako bismo sagledali i unapredili online nastavu, potrebno je da pitamo prvo učenike, a zatim i ostale nastavnike o tome koji su glavni izazovi i problemi online nastave. Stoga, ovo pitanje bilo je glavna tema istraživanja koje je Libero sproveo među 770 srednjoškolaca i 2 fokus grupe sa nastavnicima iz škola širom Srbije.

%

učenika smatra da je glavni problem online obrazovanja danas nedostatak interakcije sa nastavnicima i drugim učenicima

%

učenika smatra da je glavni problem online obrazovanja danas nedovoljno dinamična i metodološki raznovrsna online nastava

Iako su učenici relativno zadovoljni načinom odvijanja online nastave u Srbiji, dubinskom analizom se došlo do toga da takvi stavovi proizilaze pretežno iz njihovog razumevanja za tešku poziciju u kojoj su se našli nastavnici. Učenici su svesni većine problema i izazova online obrazovanja, i prepoznaju različite prepreke u izvođenju online nastave. Smatraju da je potrebno da škole obezbede dodatnu obuku i pomoć nastavnicima kako bi se unapredio kvalitet online nastave. A kao najveći nedostaci online nastave identifikovani su:

 

 • nedostatak interakcije učenika sa nastavnicima i drugim učenicima,
 • nedostatak povratnih informacija od nastavnika, i
 • monotona nastava i nedostatak raznovrsnih sadržaja. Učenici su svesni svih problema i izazova online obrazovanja.

Oni su takođe naglasili važnost dodatne pomoći i obuke samih učenika u korišćenju online alata, njihovoj pripremi za pohađanje online nastave, kao i za uspostavljanje kvalitetnije komunikacije sa među učenicima i međusobne vršnjačke podrške.

 

Sa druge strane, ni stavovi nastavnika iz škola širom Srbije se ne razlikuju u velikoj meri od stavova njihovih učenika. Kao glavne izazove nastavnici su izdvojili:

 • Neadekvatnu pripremu i obuku za pružanje online nastave;
 • Nedostatak infrastrukture za pružanje kvalitetne online nastave;
 • Nepripremljenost učenika na dodeljene platforme za rad;
 • Nedostatak prilika za učenje i razmenu iskustva među nastavnicima, ali i sa drugim sektorima koji mogu biti od pomoći (npr. neformalno obrazovanje).

Dakle, dobra priprema nastave, nastavnika i učenika, metodologije koje bi pospešile dinamiku online nastave, kao i vladanje različitim digitalnim alatima, jesu ono što je potrebno da se unapredi kvalitet online nastave u Srbiji. Upravo ove oblasti će biti predmet ove obuke. Nastavnici će kroz ovu obuku savladati:

 

 • Kako da postanu „režiser“ sopstvenog online časa;
 • Savete vezane za verbalnu i neverbalnu komunikaciju putem online alata;
 • Korišćenje neformalne metodologije u okviru formalnog obrazovanja;
 • Korišćenje različitih digitalnih alata koji se mogu koristiti u online nastavi.
COE
Evropska omladinska fondacija Saveta Evrope
COE
Fondacija Fridrih Nauman
Unicef
UG Libero